miercuri, 26 august 2009

MINISTERUL EDUCAŢIEI ŞI CERCETĂRII

INSPECTORATUL ŞCOLAR JUDEŢEAN NEAMŢ

COLEGIUL TEHNIC „GHEORGHE CARTIANU”-PIATRA NEAMŢ

ŞCOALA DE VARĂ-TABĂRA NAŢIONALĂ DE CHIMIE

EDIŢIA a V a ,23-30 august 2009

PROBĂ PRACTICĂ DE LABORATOR

CLASA a XI a

Prof. PETRARIU VERONICA

Prof. LEANCĂ PAULA

„Inteligenţa înseamnă să combini percepţia exterioară cu ideile interioare şi să pui în valoare armonia lor.”

(J.Kepler, 1619)

LUCRAREA NR.1-TITRAREA ACIDULUI OXALIC CU NaOH

Acidul oxalic (acid etandioic, formula H2C2O4) este un acid dicarboxilic cu următoarea formulă structurală:

Se prezintă sub forma de cristale albe, solubile în apă şi este toxic. Acidul oxalic se foloseşte ca agent decolorant în industria textilă, la determinarea şi dozarea calciului în chimia analitică, sau ca soluţie etalon în stabilirea titrului soluţiei de NaOH. În acest caz acidul oxalic se neutralizează cu soluţia de NaOH până la oxalat neutru, după reacţia:

H2C2O4 + 2NaOH == Na2C2O4 + 2H2O

Titrarea se face în prezenţa unui indicator din domeniul alcalin ( fenolftaleină, albastru de timol sau tropeolină).

Mod de lucru:

¨ cântăreşte pe sticlele de ceas de la masa de lucru două probe de acid oxalic ( H2C2O4 *2H2O) de 0,20 g şi 0,30 g

¨ introdu probele în căte un pahar Erlenmeyer antrenând acidul de pe sticla de ceas cu cilindrul gradat în care se măsoară căte 30 ml apă distilată pentru fiecare probă

¨ adaugă 3-4 picături fenolftaleină

¨ titrează cu soluţie de hidroxid de sodiu de concentraţie 0,1 N până la slab roz persistent

¨ citeşte volumul de soluţie de NaOH consumat la titrare

Prelucrarea datelor:

a. Calculează titrul soluţiei de NaOH pentru fiecare probă şi valoarea medie a acestuia.

b. Determină factorul soluţiei de NaOH.

c. Realizează un tabel pe baza observaţiilor experimentale şi calculelor efectuate.

Se dau masele moleculare: MNaOH =40,005, M H2C2O4 *2H2O=126,068 .

LUCRAREA NR.2-DOZAREA UNOR ACIZI DIN PRODUSE FARMACEUTICE ŞI ALIMENTARE

2.1 DOZAREA SUBSTANŢEI ACTIVE DIN TABLETA DE ASPIRINĂ

Aspirina, sau acidul acetilsalicilic, este un medicament antiinflamator non-steroidian din familia salicilaţilor, folosit în general ca un analgezic minor, ca antipiretic, sau ca antiinflamator.


Acidul acetilsalicilic are următoarea formulă structurală:

Mod de lucru:

¨ cântăreşte la balanţa de la masa de lucru o tabletă de aspirină

¨ mojarează tableta de aspirină cântărită

¨ introdu tableta mojarată într-un pahar Erlenmeyer şi dizolvă în 10ml alcool etilic

¨adaugă 3-4 picături fenolftaleină

¨ titrează cu soluţie de hidroxid de sodiu de concentraţie 0,1 N până la culoare slab roz persistent

Prelucrarea datelor:

a. Calculează masa de substanţă activă(acid acetilsalicilic) din tableta de aspirină.

b. Determină conţinutul procentual al acidului acetilsalicilic în tableta de aspirină

c. Întocmeşte un tabel cu observaţiile efectuate şi datele experimentale obţinute.

Observaţie: Alcoolul etilic utilizat este uşor volatil şi titrarea trebuie realizată în timp util.

Se dau masele atomice: H=1, C=12, O=16, Na=23 .

2.2 DOZAREA ACIDULUI CITRIC DIN LĂMÂIE

Acidul citric (Sarea de lămâie (acid tricarbo-1,2,3-hidroxi-propan)) C6H8O7 se prezintă ca o pulbere incoloră, cu un gust acru, uşor solubil în apă şi are


următoarea formulă structurală:

Mod de lucru:

¨ stoarce zeama de la lămâia aflată la masa de lucru

¨ filtrează lichidul obţinut

¨ măsoară volumul de lichid obţinut după filtrare cu pipeta, introdu-l într-un pahar Erlenmeyer şi adaugă 2-3 picături de fenolftaleină

¨ titrează cu soluţie de hidroxid de sodiu de concentraţie 0,1 N până la culoare slab roz persistent

Prelucrarea datelor:

a. Calculează masa de substanţă activă(acid citric) conţinută în lămâia dată.

b. Notează datele în tabelul de mai jos:

Mărime analizată

Valoare obţinută

Volumul de lichid filtrat

Volumul de bază consumat la titrare

Masa de acid citric din lămâia dată

Se dau masele atomice: H=1, C=12, O=16, Na=23 .

2.3 DETERMINAREA ACIDITĂŢII LAPTELUI PRIN TITRARE

Determinarea acidităţii laptelui se realizează prin neutralizarea laptelui cu o soluţie de NaOH în prezenţă de fenolftaleină.Aciditatea laptelui se exprimă în grade de aciditate ,adică volumul în ml soluţie de NaOH necesar pentru neutralizarea acidităţii din 100 ml lapte. În funcţie de concentraţia soluţiei bazice folosite pentru titrare aciditatea se poate exprima în:

- Grade Thorner (°T) folosind soluţie de NaOH N/10

- Grade Dornic (°D) folosind soluţie de NaOH N/9

- Grade Soxhlelt-Hukel (°S-H) folosind soluţie de NaOH N/4

Exprimarea acidităţii laptelui se realizează în mod curent în grade Thorner şi se calculează cu formula:

Aciditatea = 10*v* FNaOH (°T)

unde v=volumul soluţiei de NaOH folosit la titrare (ml)

FNaOH=factorul soluţiei de NaOH 0,1 N

Conform standardelor un lapte care are o aciditate până la maxim 20°T este considerat bun, poate fi pasteurizat şi poate fi folosit la pentru fabricarea produselor lactate. Dacă aciditatea este mai mare de 20°T nu poate fi pasteurizat şi se prelucrează separat.

Mod de lucru:

¨ se iau 10 ml lapte cu o pipetă şi se introduc într-un pahar Erlenmeyer

¨ se adaugă 20 ml apă distilată şi 3-4 picături de fenolftaleină

¨ se titrează cu soluţie de hidroxid de sodiu de concentraţie 0,1 N până la culoare slab roz persistent

Prelucrarea datelor:

a. Calculează aciditatea probei de lapte de la masa de lucru (FNaOH=1)

b. Notează datele în tabelul de mai jos:

Mărime analizată

Valoare obţinută

Volumul de NaOH consumat la titrare

Aciditatea laptelui